Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Tűréshatár

2024. március 17. - Hungchester

Tűréshatár

A "Tűréshatár" egy kitűnő iráni film, amely Amir, a magányos drogdíler életét mutatja be  a nyolc milliós lakosú Teheránban. A  99 perces film Ali Ahmadzadeh rendezésében készült, és a 2023-as  Locarnói Filmfesztiválon debütált, ahol fődíjat. az Arany Leopárdot nyerte el. A történet Amir mindennapjait követi, aki éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a város sötét utcáit járja, és a kábítószerrel való kereskedés mellett blantokat teker, hogy elmeneküljön a valóság elöl.

A film különlegessége mikor üzlettársával egy csinos stewarsdesszel egy mezőn kocsijában  kemény drogos cigarettát szívnak és láthatjuk Amir drogos álmát.

A film különlegessége, hogy az iráni hatóságok engedélye nélkül, gerillamódszerekkel, rejtett kamerákkal forgatták, ami hozzájárul a történet hitelességéhez A "Tűréshatár" kemény képet fest Teheránról, eltérve a hagyományos elbeszélésmódtól, és a város kábítószerrel fertőzött alvilágába merülh: A film Amir szemszögéből nyújt nyers és kíméletlen bepillantást az iráni társadalom egy ritkán feltárt aspektusába

Amir nem szokványos drogdíler; az embereknek segít a hétköznapok paradox jellegét elviselni. A film egyik legerősebb jelenete egy idősek otthonában játszódik, ahol Amir space cakekel eteti az ott lakókat, ami egy alapvető intézménykritikát is megjelenít A film központi motívuma tehetetlen mozdulatlanság, amelyet az iszlamista rezsim mindennapjai jelentenek.

A "Tűréshatár" nem csak egy film a drogokról, hanem egy lázadás és a szabadság kiáltványa, amely bemutatja az iráni társadalom sötétebb és kevéssé ismert. Amir karaktere hús-vér emberként jelenik meg, aki nem megoldást, hanem alternatívát kínál az elcseszett rendszerben

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr8018356089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása