Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Vastagh Pál: Kanada komolyan veszi az éghajlat változás kihívásait.

2024. május 05. - Hungchester

"Vastagh Pál: Kanada komolyan veszi az éghajlat változás kihívásait.

 

Három órás út után értem Qubecből Otawába Kanada fővárosába a magyar nagykövetségre 2009 szeptember 23-án barátom Kerekes Sándor a Qubeci Öttúsa Szövetség elnökének autóján Dr Vastagh Páll dolgozó szobájában herendi porcelán csészébe öltött kávé mellett beszélgettünk

Szarvas István: Excellenciás úr. Kérem, meséljen nekünk a kanadai helyzetről ebben az évben.

Dr. Vastagh Pál: Jó napot kívánok. Kanada idén egy fontos időszakot él át. Gazdaságilag stabil maradt a globális válság közepette, és folyamatosan fejleszti infrastruktúráját. Emellett az éghajlatváltozás kérdése is kiemelten fontos téma ebben az országban.

Szarvas István: Az éghajlatváltozás valóban globális kérdés. Milyen intézkedésekkel próbálja kezelni Kanada ezt a problémát?

Dr. Vastagh Pál: Kanada komolyan veszi az éghajlatváltozás kihívását. Törekednek a fenntartható energiaforrások használatára, és támogatják az alternatív energiatermelési módszereket. Különösen az óceán menti területeken fejlesztik a tiszta energiatermelést.

Szarvas István: Vannak-e más kihívások, amelyekkel Kanada szembesül?

Dr. Vastagh Pál: Természetesen, mint minden országnak, Kanadának is megvannak a maga kihívásai. Az őslakos közösségek jogai és integrációja, valamint a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése továbbra is fontos kérdések. Az ország folyamatosan dolgozik ezeknek a kihívásoknak a kezelésén.

Szarvas István: És Magyarország milyen módon építi kapcsolatait Kanadával?

Dr. Vastagh Pál: Magyarország és Kanada közötti kapcsolatok erősödnek. Az együttműködés számos területen zajlik, beleértve a kereskedelmet, a kultúrát és az oktatást is. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok egyre szorosabbá válnak, és mindkét fél nyitott az együttműködésre.

Szarvas István: Köszönöm szépen, nagykövet úr, hogy megosztotta velünk ezeket az információkat.

Dr. Vastagh Pál: Nagy öröm volt, köszönöm a lehetőséget.

Szarvas István: Beszéljünk egy kicsit Kanada migrációs politikájáról. Milyen álláspontot képvisel az ország ezen a téren?

Dr. Vastagh Pál: Kanada migrációs politikája egyik legérdekesebb és legnyitottabb a világon. Az ország híres arról, hogy fogadja a bevándorlókat, és egy sokszínű, multikulturális társadalmat épít. A gazdaság szempontjából is fontos a bevándorlás, hiszen segíti a munkaerőpiac felfutását és az innovációt.

Szarvas István:   Hogyan alakulnak Kanada kapcsolatai az Egyesült Államokkal?

Dr. Vastagh Pál: Kanada és az Egyesült Államok kapcsolata szoros és stratégiai. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok jelentősek, és számos területen együttműködnek, például a kereskedelem, a biztonság és a védelem terén. Ez a partnerség mindkét országnak előnyös és erős kötelékeket jelent.

Szarvas István: Nagyon érdekes. És végül, milyen az életszínvonal Kanadában?

Dr. Vastagh Pál: Az életszínvonal Kanadában általában magasnak számít. Az ország rendelkezik egy stabil egészségügyi és oktatási rendszerrel, és a lakosság széles körű szociális támogatást kap. Emellett a biztonságos környezet és a természeti szépségek hozzájárulnak az ottani életminőséghez.

Szarvas István: Köszönöm szépen, Dr. Vastagh Pál, hogy megosztotta velünk ezeket az információkat és betekintést nyújtott Kanada jelenlegi helyzetébe.

Dr. Vastagh Pál: Örömmel tettem, köszönöm, hogy megkérdezett. Remélem, hogy a beszélgetésünk hozzájárult a Kanada iránti érdeklődés növeléséhez.

Szarvas István: A migrációs politikáról és az életszínvonalról már beszéltünk, de tudna néhány konkrét gazdasági adattal is szolgálni 2009-ből, hogy teljesebb képet kapjunk?

Dr. Vastagh Pál: Természetesen. 2009-ben a globális pénzügyi válság hatására Kanada gazdasága is változásokon ment keresztül. A GDP tekintetében sajnos csökkenést tapasztaltunk, az éves növekedési ütem visszaesett, de még így is az egyik legjobban teljesítő gazdaság voltunk a G8 országok között. A munkanélküliség terén emelkedést kellett elkönyvelnünk, sok vállalatnak kellett csökkentenie alkalmazottainak számát. A kereskedelem azonban továbbra is jelentős maradt, különösen az energiaipar és az alapvető nyersanyagok exportja terén. Az inflációs ráták és a kamatlábak viszonylag alacsonyan maradtak, és a kormányzati intézkedések célja a gazdaság stabilizálása volt.

Szarvas István: Ezek az adatok azt sugallják, hogy Kanada gazdasága viszonylag jól állta a sarat a válság idején

.Dr. Vastagh Pál: Így van. Bár nem voltak  mentesek a válság hatásaitól, gazdaságuk relatíve stabil maradt, és a bevándorlási politikájuk segített a munkaerőpiac és az innováció felfutásában

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr2718397327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása