Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Szapáry György:Tizenhatezer pedagógus hiányzik

2024. július 04. - Hungchester

 Szapáry György:Tizenhatezer pedagógus hiányzik

 

A pedagógus hiány megoldásáról készített vitairatot Szapáry György vezetésével egy MNB-s szakértői csapat Asztalos Péter , Kis Donát Márk Marmoly Nándor és Szalai Ákos  a. közelmúltban. Ennek a vitája zajlott 2024 július 3án Budán A Nemzeti Bank Székházában A Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén

 

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint 16 ezer pedagógus hiányzik a magyar oktatási rendszerből. A tanulmány, melyet Szapáry György  az MNB elnöki főtanácsadója korábbi amerikai nagykövet vezetett, megoldási javaslatokat is tartalmaz. Kilenc iskolában készült interjúk alapján a pedagógusképzésbe felvett hallgatók száma negyedével csökkent, az ötven éven felüli pedagógusok aránya 23%-ról 47%-ra nőtt, míg a pályakezdőké 15%-ról 7%-ra csökkent az elmúlt húsz évben. Az utánpótlás nem biztosított, a nyugdíjba vonulók számától lényegesen kevesebb az újonnan belépők száma. A pedagógusbér-emelés ellenére a magyar pedagógusok bére az OECD országok között a harmadik legalacsonyabb. Az MNB javaslatai között szerepel a jelentős általános béremelés, a túlórák és helyettesítések kifizetése, jutalmazási és előmeneteli rendszer finomhangolása. Emellett a pedagógusok munkáját segítő szakemberek számának növelése, a legszegényebb településeken dolgozó pedagógusok elismerése, és a fizetett alkotói szabadság rendszerének kiterjesztése szükséges. A tankerületek és iskolák közötti kapcsolatokon, kommunikáción is javítani kell. Csath Magdolna  az MTA doktora egyetemi tanár és Csapodi Csaba PhD matematikus az Elte  Tanközpontjának igazgatója szerint a jó oktatáshoz hatékony pedagógusok és versenyképes fizetés szükséges. A versenyképes bérezés lehetővé tenné, hogy a jó képességű fiatalok is válasszák a tanári pályát.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr8318440735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása