Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hofmeister Tóth Ágnes: A mi képzésünk prémium termék

2024. augusztus 09. - Hungchester

Hofmeister Tóth  Ágnes: A mi képzésünk prémium termék

MBA képzés a Corvinus Egyetemen

Hofmeister  Tóth Ánes professzorral Az MBA képzés vezetőjével beszélgettem a budapesti Gellért Hotel Gobelin termében  2008 július 1-én a diplomaosztás utáni fogadáson.

Ebeszélgető partnerem a Gazdálkodástudományi Kar dékánja, professzor Hofmeister Tóth Ágnes. Dékán Asszony, a mai diplomaátadás hányadik a Corvinus életében, honnan érkeztek a hallgatók?

 A most kiosztott diplomák az első menedzser diplomák. Ezt a képzést 2005-ben hoztuk létre. Korábban volt a közgazdasági egyetemnek felsőfokú vezető képzése MBA néven, többnyire magyar nyelvű képzések voltak. 2005-ben döntöttek az egyetemünk vezetői, hogy szükség van egy angol nyelvű „prémium” termékre, ahol a multinacionális vállalatok középvezetőit képezhetjük tovább gazdasági területen.

Ha összehasonlítanánk ezt a diplomát egy közgazdasági doktorival, hasonlítana, mint a körte az almával?

Körülbelül igen, mert a közgazdaságtudományi doktor mondjuk gazdálkodástudományi területen, akinek PhD-je van, az inkább tudományos tevékenységet végez. Kutat és elmélyül bizonyos tudományos modellekben, elméletekben. Ebből védi meg a disszertációját. Az MBA az gyakorlatorientált, mélyebben megy bele a vállalati problémákba, azokba a közvetlen gyakorlati kérdésekbe, amelyekkel a középvezetőknek és felsővezetőknek munkájuk során szembesülni szükséges. A mi képzésünknél nagyon sok az esettanulmány, ami a tudományos képzésnél inkább háttérbe szorul.

 Milyen elképzeléssel menjenek Önökhöz a diplomások?

A közgazdasági doktor képzésre elsősorban azok menjenek, akik életüket a tudományos kutatásnak kívánják szentelni. Szeretnének esetleg egyetemi karriert befutni, később adjunktusok, docensek, esetleg professzorok kívánnak lenni. Terveik között szerepel neves külföldi és belföldi folyóiratokban való publikálás, esetleg akadémiai nagydoktori cím megszerzése. Akiket mi várunk MBA-ra (Master of Business Administration) szakra, olyanok legyenek, akik vállalati karriert szeretnének befutni, vagy ezen a területen szeretnének előrejutni. Mondok egy példát. Ha valaki egy multinacionális vagy egy magyar nagyvállalatnál dolgozik, és úgy gondolja, hogy szeretne a ranglétrán előbbre jutni, számára elengedhetetlen, hogy egy olyan végrehajtással is foglalkozó képzésen vegyen részt, ahol nagyon sok esettanulmánnyal találkozik. Döntési szituációkkal. Ez segíti őt a későbbiekben saját vállalati problémáinak megoldásában, hiszen szemlélete megváltozik.

Professzor Asszony, gondolom, egyetért velem abban, hogy más magyar egyetemek is foglalkoznak ezzel a képzéssel. Hogy rangsorolják a „Corvinust” a világban, illetve Európában?

A Corvinus Egyetem a belső rangsorokban mindenütt az elsők között van. Az MBA képzés a gazdálkodástudományi karhoz tartozik. Egyetemünknek hét kara van, a mi karunk a legnépesebb ötezer-ötszáz hallgatóval, az üzleti képzés nálunk van. Valóban, Magyarországon más egyetemeknél is van angol nyelvű képzés az MBA szakon. Ki merem jelenteni Önnek, hogy a mi képzésünk egy prémium termék. A világrangsorokat tekintve igaz, hogyha az egész egyetemet rangsorolják, akkor bizonyos mutatók tekintetében, például pénzügyi mutatók, tudományos kutatásra és oktatásra költött összegek, nem tudunk versenyezni. Ez a többi szomszédos országban is így van a közép-európai országokban. Viszont, ha az MBA képzést nézzük a Financial Times által készített 2006-os, 200-as listába 35 európai MBA került be, ebben mi az előkelő 25. helyet szereztük meg. * * *

Forrás:

 

Hetedhéthatár :2008 július

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr8918463639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása