Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Konrad Wetzker: Mi viszonylag szegények vagyunk

2024. augusztus 09. - Hungchester

Konrad Wetzker: Mi viszonylag szegények vagyunk

 

Az MBA képzés vezetőjével beszélgettem a budapesti Gellért Hotel Gobelin termében a diploma osztás utáni fogadáson 2008 július 1-én Konrad Wetzker professzorral a Corvinus School of Management elnökével

 

Elnök Úr! Milyen benyomásokat szerzett az első MBA hallgatókkal kapcsolatban?

Meg kell mondanom Önnek, hogy a tanárok sokat tanultak. Nagyon nehéz volt „összehozni” az első csoportot. Viszonylag rövid idő alatt, egy fél év volt rá, amikor két évvel ezelőtt elkezdtük az oktatást. Az első évfolyam 17 hallgatóból állt. Elképzelésünk 10 és 20 fő volt. Nagyon vegyes volt az összetétel. Különböző országokból jöttek: Amerikából, Norvégiából, Szlovákiából. A korösszetétel 30 és 50 év között volt. Az elején féltünk, hogy ez nagyon vegyes társaság. Folytatva ezt a témát: voltak nagyon tapasztalt vezetők, például az egyikük egy nagy energiacégnek a felső vezetője volt, ahol 300 fő dolgozik. A másik véglet egy kis cég 5 fős osztályvezetője. Ez az inhomogenitás az egész kurzusnak nagy előnyére vált, mert ennyi különböző ember egy helyen ahhoz vezetett, hogy sokat tudtak egymástól tanulni. Számukra nagyon fontos volt a kommunikáció. A mi képzésünk célja 50%-ban, hogy jó legyen a kommunikáció a hallgatók között és ez nagyszerűen sikerült félelmeink ellenére. Ma is itt, a fogadáson, a vacsora alatt Ön is látja, hogy milyen jól jönnek ki egymással. Tanulság: egy vegyes csapat is jó lehet. Ebben az évben először túljelentkezés van, 25 főnél bezártuk a kaput. A korösszetétel 29-től 50 évig terjed. Mi úgy gondoljuk, ha különböző a kor- és beosztás-összetétel, jobb, mintha homogén lenne. Van egy problémánk: a fele a jelentkezőknek rendelkezik közgazdasági diplomával. A tantárgyaink között található a közgazdasági alapismeretek, ez a pénzügyi tárgyak között szerepel. Természetesen, akiknek már van közgazdasági diplomájuk, azoknak sokkal könnyebb az elsajátítása. Úgy döntöttünk a tapasztalatok alapján, hogy azoknak, akik nem rendelkeznek közgazdasági ismeretekkel, a kurzus előtt indítunk egy előkészítő tanfolyamot, amely pénzügyi ismeretekkel foglalkozik Egy mérleget kell érteni egy MBA hallgatónak, akár orvos, mérnök vagy jogász, így lesz a kurzus homogén.

Miben különbözik a magyar MBA a világ többi hasonló képzésétől?

Az egyik különbség az, hogy mi viszonylag szegények vagyunk. A professzionális MBA oktatással foglalkozó intézmények, gondolok például a Harvardra, a világ legjobb oktatóival rendelkeznek. Nálunk sok tanár van a régióból, van egy-két amerikai, sok nagy cégvezető tanít nálunk, mint vendég tanár. Mi a pénzügyi hátrányt nagyon sok munkával tudjuk kiegyenlíteni. Mi nem versenyezhetünk a Harvard hírnevével, mi azt csináljuk, amit a lehetőségeink biztosítanak. Missziónknak tekintjük azt, hogy valamikor a régiónak és Európának az egyik legismertebb MBA képzési helyévé váljunk.

Forrás: Hetedhéthatár 2008. július

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr7918463617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása