Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Országos Járó beteg Szakellátási konferenciáról Balatonfüredről jelentem

2024. szeptember 13. - Hungchester

Országos Járó beteg Szakellátási konferenciáról Balatonfüredről jelentem

 

A XXVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián több javaslat is elhangzott, köztük az időpont foglalási díj bevezetése és a nyugdíjas szakdolgozók továbbfoglalkoztatásának engedélymentesítése. Takács Péter egészségügyi államtitkár az első javaslat vizsgálatát, a második gyors rendezését ígérte.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, az államosítás hátrányait emelte ki, mint például a definitívitás csökkenése és a krónikus gondozás háttérbe szorulása. A magánszektor erősödése és az alapdíjak stagnálása további terheket ró a rendelőkre.

Nagy András Csaba, a szövetség elnökségi tagja, a back office-ból nyugdíjba vonulók visszafoglalkoztatásának és a magán- és állami szektor díjainak közelítésének szükségességét hangsúlyozta. Takács Péter egyetértett a felvetésekkel, de jelezte, hogy az önálló szakrendelők államosítása ebben a ciklusban nem várható.

A Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) és a Járóbetegirányítást Támogató Rendszer (JTR) bevezetésével kapcsolatban Takács Péter hangsúlyozta, hogy a hagyományos telefonos és személyes időpontfoglalás nem szüntethető meg, és kötelező fogadni a betegeket akkor is, ha nem az adott intézmény területi ellátási kötelezettségi körébe esnek.

A konferencián elhangzott, hogy az alapdíjak emelésére és a jubileumi jutalmak kifizetésére vonatkozó tárgyalások folynak. A szakpolitikusok a páciensek felé az sms- és e-mail visszajelzések rövid időn belüli élesítésével orvosolnák az időpontok igénybevételének problémáit.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Álmos Péter, stabil sarokpontok és hosszú távú vízió szükségességét hangsúlyozta az ágazat bizonytalanságának eloszlatása érdekében. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, az új bértábla kedvezőtlen hatásaira hívta fel a figyelmet, míg Béres Margit, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők egyesületének elnöke, a számviteli területen dolgozók utánpótlásának hiányát emelte ki.

Számomra Szabó Tamás a Belügyminisztérium az egészségügy ellenőrzésével foglalkozó főosztály vezető  helyettese előadása volt  legértékesebb szinte minden általam  tapasztalt hiányosság terítékre került beszámolójában

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr6318491222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása