Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Novemberben Budapestre figyel a tudós világ

2024. szeptember 21. - Hungchester

Novemberben Budapestre figyel a tudós világ

A budapesti World Science Forum (WSF) fontos nemzetközi konferencia, amely a világ vezető tudósait, politikusait, a civil társadalom képviselőit és a médiát tömöríti. A 2003-ban indult WSF mára a tudományos terület globális kihívásainak megvitatásának, valamint a tudósok és a társadalom közötti együttműködésnek fontos platformjává vált. A fórumot a "tudomány Davosaként" határozzák meg, és célja, hogy a tudományra és a tudománypolitikára ugyanolyan globális stratégiai befolyást gyakoroljon, mint a Világgazdasági Fórum a globális gazdaságpolitika területén.

Történelme és háttere

A WSF-et a UNESCO és a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) által támogatott, más partnerekkel együtt 1999-ben Budapesten megrendezett "A tudomány a XXI. századért: új elkötelezettség" című rangos világkonferencia sikere inspirálta. A Magyar Tudományos Akadémia – a UNESCO-val, a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU) és az Amerikai Tudományfejlesztési Egyesülettel, az AAAS-szal együttműködve – a tudományos közösség és a társadalom közötti vitafórum megteremtésének vágyától vezérelve elindította az ezt követő, kétévente Budapesten megrendezésre kerülő World Science Forum (WSF) elnevezésű rendezvénysorozatot.

Az első WSF fórumot 2003-ban tartották, és a "Tudás és társadalom" témának szentelték, azzal a fő céllal, hogy világszerte felhívják a figyelmet a tudás növekvő, új szerepére és társadalmi hatására. A második, 2005-ös fórum a "Tudás, etika és felelősség" témakörben a tudás etikai dimenzióival, valamint a tudósok és a döntéshozók felelősségével foglalkozott a 21. század globális társadalmában. A 2007-es harmadik fórum a "Befektetés a tudásba: Befektetés a jövőbe" címmel, hangsúlyozta a tudásforrások fontosságát a világ gazdaságainak és társadalmainak jövője szempontjából. 2009-ben, a Tudomány Világfórum sorozat 10. évfordulóján a fórum stratégiai jövőképet adott a tudomány jövőjéről, ahogyan a címe is mutatja: "A tudás és a jövő", és azóta kétévente kerül megrendezésre.

https://i.ytimg.com/vi/NWKFZn82iOs/hqdefault.jpg

A Tudományos Világfórum sikere azt mutatja, hogy a kezdeményezés mögött álló eredeti elképzelés és szándék lassan kezd megvalósulni. Tudósok, politikusok, döntéshozók és a civil társadalom képviselői termékeny párbeszédet folytattak a tudományos világot és a társadalmat egyszerre érintő kérdésekről, és összefoglalták az előttünk álló közös kihívásokat. A Tudomány Világfórum iránti növekvő nemzetközi érdeklődés azt mutatja, hogy általános az egyetértés: A Tudomány Világfórum napjainkban a globális tudománypolitika vezető eseményévé vált.

Budapest 2024-ben ismét vendégül látja a világ minden tájáról érkező tudósokat, és a globális tudományos központ szerepét tölti be.

Célok és témák

A WSF egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány szerepére a modern társadalomban és annak az emberi fejlődésre gyakorolt hatására. A fórum igyekszik megvitatni és kideríteni, hogy a tudomány hogyan befolyásolhatja a modern világ politikai és gazdasági kérdéseinek megoldását. Ez nemcsak a legmodernebb tudományos kutatásokra terjed ki, hanem a tudósok munkájának etikai vonatkozásaira és a globális társadalom iránti felelősségükre is.

A WSF emellett olyan konkrét globális kihívások kezelésére is törekszik, mint az éghajlatváltozás, az energiabiztonság, a biológiai sokféleség és más kérdésekre. A fórum lehetőséget biztosít a tudósok, a politikusok és a civil társadalom képviselői számára, hogy megtárgyalják az ezekre a kihívásokra vonatkozó stratégiákat és megoldásokat. Az ötletek megvitatásával és közös stratégiák kidolgozásával a fórum résztvevői hozzájárulnak a globális problémák megoldására irányuló nemzetközi megközelítések kialakításához.

A WSF legutóbbi budapesti fórumai a témák széles skálájával foglalkoztak, az etikától és a tudomány felelősségétől kezdve a tudásba és a jövőbe való befektetésekig. Ezek tükrözik a tudományos kutatás és a társadalmi kihívások aktuális trendjeit. A fórumokon folytatott viták platformot biztosítanak az eszmecseréhez és a globális problémák közös megoldásainak kereséséhez. Ennek eredményeképpen a WSF katalizátorként működik új tudományos kezdeményezések és együttműködések számára, amelyek befolyásolhatják a globális tudomány és társadalom jövőbeli fejlődési irányát.

Hatás és kulcsfontosságú eredmények

A Tudományos Világfórum (WSF) sikerének jelentős része a globális tudományos közösségre gyakorolt hatása. Minden egyes fórum jelentősen hozzájárul a tudomány fejlődéséhez és segíti a nemzetközi együttműködés kiépítését. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a korábbi fórumokon elért legfontosabb eredményekből, megállapodásokból és nyilatkozatokból:

  • Fokozott együttműködés: a WSF lehetőséget biztosít a világ tudományos vezetői számára, hogy eszmét, tapasztalatot és erőforrásokat cserélhessenek. Ez hozzájárul a különböző országok tudományos intézményei és kutatói közötti együttműködés szintjének növeléséhez.
  • Stratégiafejlesztés: a fórumok a modern tudomány kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkoznak, és stratégiákat dolgoznak ki azok kezelésére. A tudományos közösség megvitathatja az ötleteket és közös megközelítéseket dolgozhat ki olyan összetett problémákra, mint az éghajlatváltozás vagy a biológiai sokféleség.
  • Cselekvésre való felhívások: a WSF gyakran válik a konkrét intézkedések meghozatalának és a cselekvés szükségességéről szóló nyilatkozatok kiadásának platformjává. A fórumok a tudománypolitikák megváltoztatására, a kutatásba való befektetés fontosságára és az új technológiák fejlesztésére szólítanak fel.
  • Nemzetközi kezdeményezések létrehozása: a WSF során folytatott megbeszélések és viták alapján új kezdeményezések és projektek születnek a globális kihívások kezelésére. Ezek a kezdeményezések magukban foglalhatnak közös kutatási programokat, adatmegosztást vagy közös technológiafejlesztési projekteket.
  • A globális tudatosság növelése: a WSF segít felhívni a figyelmet a világot érintő fontos tudományos témákra és kérdésekre. Ez hozzájárul a tudományos eredmények és a társadalomra gyakorolt hatásuk globális elfogadottságának növeléséhez.

Ennek eredményeképpen a WSF fontos szerepet játszik a tudomány jövőjének kialakításában és a tudományos közösségek közötti együttműködés előmozdításában világszerte.

Híres felszólalók és résztvevők

A budapesti Tudományos Világfórumon olyan kiemelkedő tudósok, politikusok és Nobel-díjasok vettek részt, akik jelentősen hozzájárultak saját területükhöz, és határozott véleményük van a globális kihívásokról. Íme néhány név, akiket érdemes megemlíteni:

  • Stephen Hawking – neves elméleti fizikus, kozmológus és asztrofizikus, író, aki 2009-ben és 2011-ben vett részt a fórumon. A kozmológia problémáiról és a tudománynak a modern világban betöltött szerepéről alkotott álláspontja mindig is mélységéről és tekintélyéről volt nevezetes.
  • Angela Merkel – népszerű német politikus, aki 2017-ben felszólalt a fórumon. Ismert arról, hogy népszerűsíti az oktatást és a tudományt a fiatalok körében, és támogatja a nők jogait a tudomány területén.
  • Malála Júszafzai – pakisztáni aktivista és Nobel-díjas, aki világszerte a nők oktatáshoz való hozzáférését szorgalmazta. 2017-ben szólalt fel a fórumon.
  • Jane Goodall – híres primatológus és antropológus, aki 2013-ban tartott beszédet a fórumon. Környezetvédelmi kérdéseket és a természeti erőforrások megőrzésének szükségességét hangsúlyozza.

https://i.ytimg.com/vi/3BMT0gAXqpE/hqdefault.jpg

  •  
  • Edward Witten – neves húrelmélet kutató és Nobel-díjas fizikus. Fontos szerepet játszott a fizika és a kozmológia modern problémáinak megvitatásában.
  • Jamanaka Sinja – a sejtek újraprogramozásával kapcsolatos kutatásaiért 2013-ban megkapta az fiziológiai és orvosi Nobel-díjat. Munkája jelentős hatással volt a regeneratív orvoslásra, és nagy érdeklődést váltott ki a fórum résztvevői körében.
  • Mario Molina – Nobel-díjas kémikus, 2013-ban felszólalt a Fórumon. Aktívan hozzájárult az éghajlati problémákról a tudomány és a technológia szemszögéből folytatott vitákhoz.
  • Andre Geim – Nobel-díjas fizikus, aki 2017-ben részt vett a fórumon. Egyedülálló betekintést nyújtott a kvantumfizikába és az ezen a területen elért modern eredményekbe.

Együttműködés és partnerség

A Tudomány Világfórumának (WSF) fontos eleme a nemzetközi együttműködés előmozdítása a tudomány területén, valamint a különböző globális szervezetekkel, egyetemekkel és kutatóintézetekkel való partnerség.

A Tudomány Világfórum fontos részét képezik az olyan globális szervezetekkel való partnerségek, mint az UNESCO, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ISC), az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS), a Tudományok Világakadémiája (TWAS), az Európai Tudományos Akadémiák Tanácsadó Testülete (EASAC) és az InterAcademy Partnership (IAP). Ezek a szervezetek nemcsak pénzügyi támogatást és szakértelmet nyújtanak, hanem aktívan részt vesznek a napirend meghatározásában, a problémamegoldásban és a stratégiai döntéshozatalban is.

Az egyetemek és a kutatóintézetek szintén fontos szerepet játszanak a WSF partnerségben. Különböző tudományterületeken biztosítanak szakértelmet, elősegítik az ülések és előadások megszervezését, és ösztönzik a fiatal tudósok részvételét a fórumon.

E partnerség révén a WSF egyedülálló lehetőségeket tud biztosítani a tudományos együttműködés és az innováció számára, hozzájárulva a tudomány és technológia globális fejlődéséhez.

WSF 2024

2024-ben a Tudományos Világfórum a tudományba vetett bizalom, a politikai döntéshozatal kockázatértékelése, valamint a tudományos együttműködés, koordináció és kormányzás fontos aspektusaira fog összpontosítani. Ezek a témák különösen fontosak a jelenlegi globális kihívások, például a világjárvány, az éghajlatváltozás, a hadügyi válságok, a tudomány iránti bizalom válsága, a kiberbiztonság és más összetett kérdések összefüggésében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr4618496326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása