Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

A Kopint Tárki sajtótájékoztatóról jelentem

2024. október 09. - Hungchester

A Kopint Tárki sajtótájékoztatóról jelentem

 

 

 

Az OECD legfrissebb előrejelzése szerint a globális növekedés az idén 3,2% lesz, s jövőre is ezen a szinten marad, miközben az infláció lassulása folytatódik – tudtuk meg a Kopint-Tárki sajtó tájékozatóján 2024 október 9-én

 

Az OECD előrejelzése szerint a globális növekedés idén és jövőre 3,2% lesz, miközben az infláció lassul. A szolgáltató szektor kedvezőbb képet mutat, mint a termelő szektor. Geopolitikai feszültségek és klímaváltozás jelentős növekedési kockázatot jelentenek. A világkereskedelem növekedése megtorpant, a logisztikai problémák és geopolitikai feszültségek miatt. A Brent nyersolaj ára 70-75 dollár között mozog, az európai gázpiacon emelkedő trend jellemző. A monetáris lazítás több országban megindult, az euró erősödött a dollárhoz képest. Az USA-ban erőteljes növekedés várható, Japánban zsugorodik a gazdaság, Kínában 4,9%-os növekedés várható. Az euróövezet gazdasági kilátásai nem javulnak, a feldolgozóipari termelés csökken. A közép-kelet-európai régió gazdasága vegyes képet mutat. A  magyar GDP növekedési üteme 1,5%-ra gyorsult a második negyedévben. A költségvetés hiánya meghaladhatja a 4.000 milliárd forintot. Az infláció 2024-ben 3,8% lesz, a jegybank kamatcsökkentési politikát folytatott. A forint euró árfolyama átlépte a 400 forintot, ami a magyar gazdaság sérülékenységére mutat rá.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr718705020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása