Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

ESG Üzleti Reggeli: az élelmiszeriparnak is reagálnia kell a klímaváltozás hatásaira

2024. szeptember 29. - Hungchester

ESG Üzleti Reggeli: az élelmiszeriparnak is reagálnia kell a klímaváltozás hatásaira

 

2024. szeptember 27-én, a Hotel Vision Budapestben volt a CSR Hungary következő ESG Üzleti Reggelije. Fókuszban volt: Az éghajlatváltozás hatása az élelmiszeripar és a hozzákapcsolódó iparágak számára. Az eseményen elhangzott legfőbb gondolatokat foglaltuk össze alább!

A fenntartható vízgazdálkodás és az innovatív technológiák, mint a precíziós mezőgazdaság, kulcsszerepet játszanak abban, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar is sikeresen alkalmazkodjon a klímaváltozás okozta kihívásaihoz – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért felelős államtitkára a CSR Hungary által szervezett ESG Üzleti Reggelin, pénteken, Budapesten.

A rendezvényen az államtitkár hangsúlyozta, a vállalatoknak nemcsak a környezeti terhelés csökkentésére kell törekedniük, hanem a fogyasztói igényekre is reagálniuk kell. Az egyik legfontosabb trend a fenntartható élelmiszerek iránti kereslet növekedése, amely jelentős hatással van az iparág működésére, hiszen a fogyasztók egyre inkább a kisebb környezeti lábnyommal előállított termékeket részesítik előnyben. Ezekhez a magyar élelmiszeriparnak is alkalmazkodnia kell, hogy lépést tartson az új fogyasztói igényekkel és megőrizze versenyképességét a nemzetközi piacokon.

Dr. Nobilis Márton beszédében kitért a szélsőséges időjárás okozta kihívásokra is. Kiemelte, a kormányzat szerepe kulcsfontosságú az ágazatok támogatásában. A Vidékfejlesztési Program keretében több mint 1200 öntözési projekt kapott támogatást, összesen 177 milliárd forint értékben, ami jelentős előrelépést jelent a régi rendszerek rekonstrukciójában. A fejlesztések 32 ezer hektáron valósultak meg vagy vannak folyamatban, és komoly segítséget nyújtanak a termelőknek és öntözési közösségeknek. Az ősszel megjelenő új felhívás pedig tovább ösztönzi a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését és az öntözőrendszerek hatékonyságának növelését.– fűzte hozzá.

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős alelnöke:

„Az éghajlatváltozás következtében a mezőgazdaságban egyre súlyosabbá válnak a vízhiány, a talajerózió és a szén-dioxid-kibocsátás problémái. E kihívásokra válaszul elengedhetetlen a fenntartható víz- és talajgazdálkodás, amelynek egyik fontos eszköze a precíziós technológiák alkalmazása. Az alternatív üzemanyagok használata, valamint a magas biomassza tömegű növények termesztése új lehetőségeket nyújt a megújuló energiaforrások integrálására, hozzájárulva a fenntarthatósági célok eléréséhez. Az értékesítési láncok lerövidítése és a helyi piacok támogatása szintén alapvető jelentőségű a fenntarthatóbb élelmiszerellátás kialakításában.

Az ESG elvek követése nem csupán környezeti előnyöket kínál, hanem hosszú távon versenyelőnyt is biztosíthat a vállalatok számára. Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) keretet adnak a globális fenntarthatóság megvalósításához, irányelveket nyújtva a magyar élelmiszeripar számára is. A fenntartható élelmiszeripar és mezőgazdaság kialakítása integrált megközelítést igényel, amely figyelembe veszi a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontokat egyaránt. Ezen törekvések nemcsak a környezet védelmét szolgálják, hanem hozzájárulnak a közösségi jóléthez és a gazdasági fejlődéshez is. Az iparági szereplőknek együtt kell működniük a fenntarthatósági célok elérése érdekében, hogy a jövő generációi számára egy élhetőbb világot biztosítsanak.”

A CSR Hungary ezen ESG Üzleti Reggelijének partnere a Hell Energy volt. A HELL ENERGY Magyarország Kft. elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és számos jelentős intézkedést vezetett be, amelyek középpontjában a körforgásos gazdaság áll. A vállalat karbonlábnyom csökkentését célzó lépései közé tartozik az energiahatékony gyártási technológiák bevezetése, a megújuló energiaforrások használata, valamint az alumíniumdobozok újrahasznosítása.

A körforgásos gazdaság irányelveit követve a HELL ENERGY törekszik az anyag- és erőforrás-felhasználás optimalizálására, ezzel csökkentve a hulladéktermelést. Csomagolási stratégiájukban 100%-ban, minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosítható alumínium dobozokat használnak. ESG (környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási) tevékenységükben nagy hangsúlyt fektetnek az innovatív technológiák alkalmazására, a fenntartható fejlődés és a jövő generációinak védelme érdekében. Ide tartoznak a megújuló energiaforrások integrálása és az energiahatékonysági beruházások is. A zöld finanszírozási projektek, mint például a HELL Ipari Park bővítése, szintén kulcsszerepet játszanak fenntarthatósági törekvéseikben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr7718598570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása