Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Mundruczó Kornél. A Delta című filmem alapötlete egy régi magyar népmeséből származik

2024. július 16. - Hungchester

Mundruczó Kornél. A Delta című filmem alapötlete egy régi magyar népmeséből származik

 

Mundruczó  Kornéllal 2008 május 30-án a budapesti Uránia Filmszínház társalgójában beszélgettünk . A 33 éves  filmrendező ez évben a 61. Cannes-i filmfesztiválon május 25-én FIPRESCI díjat kapott a Delta című filmjéért.

 

 

Mundruczó Kornél

 

Sz.I.Kornél, mesélj nekünk a "Delta" című film inspirációjáról. Mi motivált téged ennek a történetnek a megalkotására?

 

Mundruczó Kornél: A "Delta" egy nagyon személyes projekt számomra. A film alapötlete egy régi magyar népmeséből származik, amelyet modern környezetbe helyeztem. A történet a Duna-delta vadregényes tájain játszódik, és a természet és az ember közötti kapcsolatot vizsgálja. Az inspirációt részben a gyerekkori emlékeim és a természet iránti szeretetem adta.

 

Sz.I: A film vizuális stílusa lenyűgöző. Hogyan dolgoztál együtt az operatőrrel, hogy elérjétek ezt a hatást?

 

Mundruczó Kornél: Az operatőr, Erdély Mátyás, fantasztikus munkát végzett. Nagyon fontos volt számunkra, hogy a természet szépségét és nyers erejét hitelesen ábrázoljuk. Sok időt töltöttünk a helyszínen, hogy megtaláljuk a legjobb beállításokat és fényviszonyokat. A célunk az volt, hogy a nézők úgy érezzék, mintha ők maguk is ott lennének a Duna-deltában.

 

Sz.I A film karakterei nagyon mélyek és összetettek. Hogyan választottad ki a színészeket, és hogyan dolgoztál velük a forgatás során?

 

Mundruczó Kornél: A szereplőválogatás során olyan színészeket kerestem, akik képesek voltak hitelesen megjeleníteni a karakterek belső világát. Lajkó Félix és Tóth Orsi fantasztikus munkát végeztek. A forgatás során sokat beszélgettünk a karakterek motivációiról és érzelmeiről, hogy minél mélyebb és hitelesebb alakítást nyújthassanak.

 

Sz.I Mit remélsz, hogy a nézők elvisznek magukkal a "Delta" megtekintése után?

 

Mundruczó Kornél: Remélem, hogy a nézők elgondolkodnak a természet és az ember kapcsolatáról, valamint a családi kötelékek és a személyes identitás fontosságáról. A "Delta" egy lassú, meditatív film, amely teret ad a nézőknek, hogy elmerüljenek a történetben és saját gondolataikban.

 

Sz.I Milyen további terveid vannak a jövőre nézve? Dolgozol valamilyen új projekten?

 

Mundruczó Kornél: Igen, mindig vannak új ötleteim és terveim. Jelenleg egy új nagyjátékfilmen dolgozom, amely szintén egy erős irodalmi alapanyagból indul ki. Emellett folytatom a színházi munkáimat is, és szeretnék több nemzetközi koprodukcióban részt venni. Fontos számomra, hogy mindig új kihívások elé állítsam magam, és olyan projekteken dolgozzak, amelyek inspirálnak és motiválnak.

 

Szarvas István

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr1918447777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása