Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Márton István: Az Ornish módszer lényege a pozitív életszemlélet

2024. szeptember 15. - Hungchester

Márton István: Az Ornish módszer lényege a pozitív életszemlélet

 

Budán a Quintess Gyógy-Centrumban 2010 november 12-én került  bemutatásra Professzor Márton István Meddig akarsz élni? című több,mint kétszáz oldalas könyve   A professzorral a könyvbemutató után beszélgettünk

 

 

Márton professzor úr,

A közelmúltban találkoztam egy osztálytársammal, aki Svájcban főorvos. Most ment nyugdíjba, de nem mertem megszólítani, mert 10-15 évvel fiatalabbnak nézett ki, mint az én korcsoportom. Azt hiszem, hogy ez a Ornish orvosi módszer ezzel is kapcsolatos.

 , Nem a külső megjelenés az, ami számunkra fontos és ez nem az, ami az életünket meghatározza. A legtöbb a társasági, társadalmi beilleszkedésünkkel segíti a jó megjelenést. Azonban hogy mennyi idősnek érzi belül magát, és ezért mit tesz, és mit tesz, és hogy él, az valóban meghatározza a biológiai életkorát és nemcsak a biológiai életkorát, de a biológiai élet kilátásait is. Nevezetesen arról van szó, hogy nem elsődleges cél az életkor szám szerinti meghosszabbítása, hanem elsődleges cél a minőségi életének számának emelése. Én nem szeretnék 100 évig pelenkázva, elhülyülten tolókocsiban élni, de szeretnék 80-85 éves korig aktívan, önmagamat ellátva, önmagamat pozitívan értékelve és a társadalomnak hasznosabbjaként élni. Erről szól ez a program.

Az elmúlt beszélgetésünk során már erről szó volt, elsősorban a 40 és a 60 éveseknek szól a program, de gondolom, hogy ennél korábbi időszakra és későbbire is, mert a 40 év előtt is nem megfelelő életmóddal elronthatjuk a kilátásainkat a jövőben?

Én azt hiszem, nem azt kellene vizsgálni, hogy mit rontunk el, azt kellene vizsgálni, és oda kellene igyekezni, amit eddig esetlegesen elrontottunk, hogy tudjuk korrigálni, kijavítani, helyretenni. Az a gyakorlati tapasztalat, hogy körülbelül egy 10 éves életmódváltás, egy 10 éves egészséges életvitelnek vannak olyan kimutatható, statisztikailag felmérhető, biokémiailag és genetikai epigenetikai módszerekkel kimutatható hatásai, melyek valóban egy életminőség javulást eredményeznek. Tehát ez nem olyan dolog, hogy most beveszek egy tablettát és holnap ettől jobban érzem magam. Nem olyan dolog, hogy plasztikáztatom az arcomat és egy hét múlva jobban nézek ki, hanem ez egy olyan dolog, hogy ha én 50 évesen vagy 30 évesen odafigyelek magamra, annak a hozama gyakorlatilag a későbbi életszakaszban megnyilvánul. Ez az egész program az iskolában kellene, hogy elkezdődjön, hogy a gyerekeink megtanulják, hogy felelősek a saját sorsukért, a saját életükért, a saját jövőjükért. De hát nyilvánvalóan 10-15-20 éves korban az ember nem is gondol arra, hogy egyszer majd ő is lesz 60 éves, 70 éves, és nem mindegy, hogy amikor valaki 60 vagy 70 éves, akkor valóban milyen életet él, milyen szellemi, szexuális, fizikai, biológiai adottságai, lehetőségei nyilvánulnak meg.

 Ez az  Ornish program több részből áll. Röviden összefoglalná nekem. Úgy gondolom, hogy van egy olyan része, amelyik a stresszel foglalkozik, van egy olyan része, hogy mit együnk, és van olyan, hogy mit csináljunk. Én ezt nem precízen mondtam el,  a könyvben négy rész van.?

Az Ornis módszer lényege az, hogy az egész életmódunkat egy pozitív életszemlélet kell, hogy áthassa. A spektrum attól spektrum, hogy nem a szigorú megvonások aszkéta életmódot propagálja, hanem azt mondja, hogy a legkisebb lépés egy egészséges életmód felé, az is egy pozitív lépés, és az, aki eddig nagyon sarkítva fogalmazott, két doboz cigarettát szívott el, és a spektrum hatására, és ennek a szemléletnek eredményeképpen csak egy dobozt fog elszívni, az is tett már egy lépést, aki eddig minden áldott nap zsíros ételeket fogyasztott, most egy kicsit kevesebb zsíros ételt fog fogyasztani, az is egy lépés.

Köszönöm szépen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr2218492194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása