Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Szurmay Piroska:Mi sakkozók minél több játszmát látunk annál jobban érezzük magunkat

2024. július 31. - Hungchester

Szurmay Piroska:Mi sakkozók minél több játszmát látunk annál jobban érezzük magunkat

 

Szurmay Piroska

 Az Uránia moziba 2023. november 7-én, a Mesterjátszma film sajtóbemutatója után. Beszélgetek Szurmay Piroskával, aki sakkozási tanácsadója volt akivel tegeződni fogunk, mert 10 éve a Sakkszövetségnek kommunikációs igazgatója volt, és ez alatt nagyon sokszor találkoztunk.

Szarvas István. Piroska, nagy élvezettel néztem a filmet, mert nem csak a film volt érdekes, hanem az ottani sakktörténet. Az első kérdésem az  hogy amikor  a pap elkezdett sakkozni, hogy tudott  ilyen csodálatos bábukat lehet csinálni?

Szurmay Piroska-  Ez  kenyérmorzsákból lett elkészítve, a rendezőnek a felesége, Lisztes Linda készítette otthon ezeket a figurákat, és lehet, hogy bármivel lehet sakkozni, tehát ő  készítette  a kihúzott cérnaszálakból a sakktáblát,amely alkalmas arra, hogy lejátszunk egy sakkmérkőzést vele. Nyilván kell hozzá egy kis képzelőerő is, de  tud működni abszolút.

Sz.I.-  Emlékszel a történelemben, vagy bármikor olyan eseményre, hogy valaki saját magával játszott, vagy egyik  sakk tudás színről átment a magasabbra?

Sz.P.- Olyanra nem, de amikor a sakkozók készülnek versenyre, akkor nagyon fontos, főleg a megnyitási szakaszban, hogy kitalálják azt, hogy az ellenfél mit fog lépni. Maga a készülés folyamán azért találkoztunk ezzel, hogy olyan, mintha önmagunk ellen játszanánk, de tulajdonképpen azt nézzük, a másik fejével próbálunk gondolkodni, hogy milyen lépésvariációkat fog lépni, és akkor arra felkészülünk, és abból nézzük meg, hogy hogyan tudjuk a számunkra a legjobb állást, hogy mi az a megnyitási variáció, ahol szeretnénk esetleg előnybe kerülni a másikhoz képest.

Sz.I.- Én olyannal már találkoztam például Polgár Juditnál, hogy ő fejből játszott öt emberrel, és akkor mind az öt tábla az ő fejében volt, de az is engem teljesen megdöbbentett, hogy van egy sakk-könyv, amiben most nem emlékszem, hogy hány játszma van, hogy az valóban, mondjuk egy nagymester, ha van valahol száz darab játszma, azt a fejébe tudja rögzíteni?

Sz.P.- Száz játszmát, igen. Száz játszma nem olyan sok, hogy ne lehessen megjegyezni. Itt a könyvben, a filmben a könyv, amit a kezében tartott a  pap szereplő ez  egy híres sakkozó 300 játszmája. Fizikálisan is az volt, tehát a rendes magyar változat az lett kicsinyítve, és az került bele a kabát zsebébe. Az volt az érdekes, hogy nem így utalnak a filmre rá, mert mégiscsak filmről beszélünk, és akkor ott minden egy kicsit nagyobb, ki kell kerekíteni, hanem világbajnoki mérkőzésenként utal arra a könyvre, de ez tulajdonképpen olyan, mint 300 játszmájának a könyve.

Sz.I.- Most a végső soron a főhősnő, aki még életben maradt, segítsél, hogy mi volt a neve?

Sz.P.- Márta.

Sz.I.- Márta. Ugye  két partit játszott?

Sz.P.- Igen.

.Sz.I.- A partit, az ÁVO-s ezredessel az első partit, azt elvesztette.

Sz.P.- Igen.

Sz:I.- Na most én ott a nézőként, te most itt a sajtótájékoztatón mondtad, hogy ezek konkrét játszmák voltak. Én azt a nézőtérről nem tudtam követni, csak úgy mondták. Na most az viszont hiányzott nekem, hogy legalább mutatták volna a táblát, mert az egy kicsit jobb lett volna?

Sz.P.- Igen, nekünk sakkozóknak minél több sakkjátszmát látunk, annál jobban érezzük magunkat, de azért a nézők többsége nem sakkozó. Nagyon finoman lett felvéve, vagy megrendezve a sakkos részek, hiszen nem kell a nézőknek tudnia sakkozni, hogy értse, mi zajlik a táblán: ahogy halad a parti előre, úgy a közönség, akik körülvették a táblát, pontosan elmondják azt, hogy milyen lépések, mit jelentenek? Ki áll jobban? Min gondolkodik a Márta? ( Varga-Járó Sára) Min gondolkodik az ellenfél, mikor B ( Hajdiu Károly) közbeszól, akkor hogyan. Úgy dönt el, ahogy a B, tehát sok olyan finomság van benne, hogy nem is kellene egyébként a tábla hozzá. Ez egy döntés volt a részünkre, hogy ennek ellenére a sakktáblán valós szituációk és valós állások legyenek.- Bevallom őszintén, hogy ezt az állást nem volt könnyű összehozni, hiszen nagyon sok kritériumnak kellett megfelelni, ami izgalmas, viszont ha az ember elmondja ezeket a kritériumokat, akkor elmondja gyakorlatilag magát a történetet is, de az egy kihívás volt, hogy azt leképezzem egy sakk állásra, ami a történetben megjelenik és a történetben szerepel.

Sz.I.- Utolsó előtti kérdésem, hogy nekem is most módom volt a főszereplővel, Váradi Gergővel sakkozni. elég jól sakkozik, de nekem az a érzésem, hogy úgy a Márta  mint az ávós ezredest, tud sakkozni Külön élmény volt, ahogy a Mácsai Pál sakkozott. Válaszoljál nekem, hogy ugye mind a hárman tudnak sakkozni.

Sz.P.- Mind a hárman ismerik a lépéseket. Mind a három filmben szereplő. Mindenki más  szinten játszik.

Sz.I..- Te foglalkoztál a filmmel?

Sz.P- Foglalkoztam velük.

Sz.I.- Igen, mert ez látszott

Sz.P.- Ennek örülök.

Sz..I.- Csak egy érdekes sztorit hadd mondjak ezzel kapcsolatban, az Iglódi Pityuval,( Színház igazgató színész)aki osztálytársam volt, egy ocsmány börtönőrt játszott az egyik filmjében, és mondom neki, te István, hogy tudtál te ebbe az ocsmány börtönőr szerepébe beilleszkedni, és azt mondja, hogy figyelj, amikor már megöregszik az ember, akkor már mindent elő tud adni.

Az utolsó kérdésem pedig az, hogy sajnálattal veszem észre, hogy  amióta szülési szabadságon vagy, azóta nélkülöz téged a Sakkszövetség, készülsz-e majd visszamenni oda, , vagy más területen fogsz dolgozni?

Sz.P- Én egyelőre nem készülök vissza a sok szövetségbe, tehát nekem a nagyon-nagyon szép időszak volt ez a 10-12 év, a legnagyobb eredmények, az elmúlt időszak legnagyobb eredményei, azok ekkor történtek.

- Nekem fantasztikus volt együtt dolgozni Rékó Péterrel, Polgár Judittal, Almási Zoltánnal, Rapport Richárddal, úgyhogy egyelőre nem. Jövőre sakk olimpia van Magyarországon. Azt még nem tudom, hogy nézőként fogom-e, vagy esetleg dolgozok is benne, ez , sok-sok mindentől függ ez a szerep. Úgyhogy én lezártam ezt a sok szövetséget, én úgy érzem.

Sz.I.- Köszönöm szépen, sok sikert a további életednek!

Sz.P.- Én  is nagyon szépen köszönöm!

-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr6618457795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása