Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Spányi Antal:A keresztény ember számára, a hitéről való tanúságtétel megkerülhetetlenül fontos

2024. augusztus 01. - Hungchester

Spányi Antal:A keresztény ember számára, a hitéről való tanúságtétel megkerülhetetlenül fontos

Spányi Antallal a Székesfehérvári  egyház megye megyéspüspökével 2011 május 19-én a Katolikus Rádió Székházának kertjében beszélgettünk a Rádió létrejöttének hetedik évfordulójára rendezett ünnepségen  miután megkóstoltuk a rádió vezér igazgatóhelyettesének Juhász Judit által felvágott torta  megkóstolása után

 

Spányi Antal püspök és a szerző

Püspök Atya!

 Tavaly a családok éve volt, idén pedig a hit éve van. Melyek a legfontosabb gondolatok, amik püspöknek ezekről  az eszébe jut.

- A hit évet, , az év harmadik negyedévében fogja majd az egyház megnyitni, a Szentatya rendelkezése alapján. A hitről világos, hogy beszélni kell, mert a hit vallásból ered, és ezért a keresztény ember számára, a hitéről való tanúságtétel, az megkerülhetetlenül fontos. Ez a tanúságtétel, ez kettőt jelent. Egyfelől, egy szóban való tanúságtételt, a hitnek a megvallását, amelyet nem lehet elkerülni, aki megtagad engem azt én is megtagadom majd . talán még a szóban való tanúságtételnél is fontosabb az életpéldával való tanúságtétel, hogy az ember törekedjen arra, hogy minél igazabban tudja megélni a maga hitét. Akkor is törekedjen erre, hogyha ebbe abszolút tökéletességre, csak az Isten különös kegyelmével jutunk el, hiszen úton vagyunk itt a földi életben, állandóan próbatételeket kell leküzdenünk, helyt állnunk. Hogyha őszintén megmutatjuk ezt az úton levésünket, és a jóra törekvésben hűségesen, következetesen próbálunk megmaradni, akkor úgy gondolom, hogy az életünk, még ha olykor nem is annyira ragyogóan szép, mint ahogy kellene, azért ez a tanúságtétel hatékony lehet a világ előtt. Valami szépet tudunk a világgal megsejtetni, valami szépet tudunk a világnak mutatni.

-  XVI Benedek pápának a Szentatyának, a most magyarul is megjelent könyve, A világ világossága  van egy mondat, amit nagyon hálás lennék, ha sikerülne nekem megmagyarázni. Az van benne, hogy annak ellenére, hogy 1,2 milliárd katolikus él a Földön. "Az egyház hajója, ha csak az embereken hullott volna, akkor elsüllyedt volna."

Tessék nézni, nyilván a Szentatya tudja legjobban a maga mondatait és gondolatait magyarázni, de az ember látja azt, hogy mindannyiinkban ott van valamiféle rosszra hajlam. Ez, mint áteredő bűnt, mint ennek a bűnnek a sebét hordozza minden ember a lelkében. Ennek valóságát, nincs is értelme vitatkozni, mindannyian tapasztaljuk, hogy a gyereknek is az egyik első szava az, hogy nem, és ellene van, és dacos, szinte akaratának első megnyilvánulásával, és azóta is hányszor tapasztaljuk meg mindannyian, kicsik és nagyok, felnőttek, idősebbek, hogy jót akarnánk, és mégis rosszat teszünk. Aztán mikor egy másik tapasztalat, hogy már összeveszünk, azt a végén engedek, csak már senkinek nincsen öröme benne. Én azt hiszem, hogy ez az  ok, ami miatt az ember, ha rajtam múlna, mindaz a szép, mindaz a jó, amelyik Isten elgondolása szerint, az ember számára ajándékként ott van, ezt valahogyan  sikerül elvesztenünk. Kell az Isten kegyelme, hogy ezek az isteni ajándékok bennünk egyre teljesebbé legyenek,  de az Isten kegyelme működik az emberben. Mert nem igaz az, hogy a világban a rossz uralkodik, a hitetlenség diadalmaskodik, csak inkább azt hiszem, az van, hogy erről beszéljünk. Amikor egymással találkozunk, szinte mentegetőzünk, hogyha azt mondjuk, hogy jól vagyok. Inkább mit mondanak az emberek? Jaj, itt annyi bajom van, úgy aggódok, itt fáj, ott fáj,. Benne van ez a világban. A keresztény embernek feladata az is, hogy a jóról beszéljen, arról a szépről, arról a jóról, arról az igazról, amelynek forrása az örök Isten, és amelyet elhozott számunkra Jézus Krisztusban.

- Nagyon szépen köszönöm.

- Köszönöm, és jó munkát kívánok.

János Pál pápa 2003. április 4-én székesfehérvári püspökké nevezte ki. Beiktatására május 24-én került sor.

] Közigazgatási és pasztorális téren megújította az egyházmegyét. Egyházmegyei lapot indított. Öt espereskerületet és 30 lelkipásztori körzetet hozott létre. Hangsúlyt helyezett az állandó diakónusok és lelkipásztori kisegítők képzésére. Rendszeresen papi találkozókat és zarándoklatokat szervez, pünkösdhétfőn pedig egyházmegyei napot. Az egyes éveket tematikus lelkipásztori programmal látta el.

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia megbízásából a 2004 pünkösdjén meginduló Katolikus Rádió vezérigazgatója.[3] Jelenleg a Magyar Katolikus Karitász elnöke is.

Jelmondata: „Laudetur Jesus Christus” (lat.), vagyis „Dicsértessék a Jézus Krisztus!”.[3]

Kítűntetései

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr6218458687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása