Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Hungchester: hírek magyar és angol nyelven

Erdő Péter: Őszentségétől megtanultuk, hogy kell együttműködni nagy célok érdekében. Erdő Péter bíborossal az Eucharisztikus után 2021 október 14-é

2024. augusztus 13. - Hungchester

Erdő Péter: Őszentségétől megtanultuk, hogy kell együttműködni nagy célok érdekében.

 

Erdő Péter bíborossal az Eucharisztikus után 2021 október 14-én Budapesten a K50 Rendezvény és Hotel Központban beszélgettünk.

Erdő Péter(J) és a szerző

Eminenciás uram!

Mikor Fülöp-szigeteken ott volt, és kihirdette őszentsége, hogy Magyarországon lesz a 52. Eucharisztikus Kongresszust. Mit gondolt, hogy őszentsége ide fog jönni?

 Ez akkor még egyáltalán nem látszott biztosnak. Tehát nyilván ilyenkor hozzátartozik a szervezés protokolljához, hogy meghívjuk a Szentatyát, de az, hogy személyesen eleget is tesz, ezt azért se gondoltuk biztosra, mert a Fülöp-szigeteken gyakorlatilag egy fél évvel korábban, mint ahogy a kongresszus volt, a pápa tett egy apostoli látogatást. Tehát Manilában volt, a  cebui kongresszusra ment el. Ebből kifolyólag mi azt gondoltuk, hogy ez egy bizonytalan kérdés, de azért reménykedtünk valahol, hogy hátha Budapest közelebb van, mégis csak  jön

-  Mikor volt az  időpont, amikor úgy érezte eminenciás uram, hogy 50 százaléknál nagyobb a valószínűség. Megmondom őszintén, hogy én akkor éreztem ezt, mikor Piero Marini érsek a Hilton Szállodában olyan pozitívan szólt, hogy ő mindent el fog követni, hogy idejöjjön a Szentatya.

- Biztos, hogy ennek is szerepe van. Én személyesen úgy gondolom, hogy 2020. január-februárban járt Áder  János államelnök úr a pápánál, majd pár héttel később jómagam is bekéredzkedtem hozzá, és erősítettem azt, hogy milyen nagy szeretettel várjuk és milyen nagy öröm lenne nekünk meg megerősítés ha személyesen eljönne, azt is jeleztem, hogy nem vagyunk messze Rómától. Na most utána már tavasszal elküldte az első, mint előkészítőt. Elkezdődött egy szervezés, de még nem volt bejelentve a döntés. Ekkor jött a  Covid járvány híre, minden megállt, sőt el kellett halasztani magát a kongresszust is. Ezért aztán amikor az idén tavasszal az oltások következtében kezdett stabilizálódni a helyzet, akkor indultunk meg az újratervezéssel, a kérés megismétlésével, és bizony nekünk is az volt igazán a döntő hír, amikor Irakból visszafelé a repülőn azt  mondta, hogy jön Budapestre.

  Óriási szerepe volt August Blum nuncius úrnak is!

 Hát neki mindig szerepe van ilyenkor, ő közvetített a szentszék és a magyar egyház között. Azt hiszem, hogy az ő esetében ez személyesen érzelmi kérdés is, hiszen magyar gyökerei vannak, szeret szimpátiával viseltetni irántunk, ugyanakkor neki ez  Budapest volt utolsó állomáshelye. Ő már áprilisban betöltötte a 75 éves korhatárt, de megkérték őt, hogy tartson ki, mert a pápalátogatásnál mégiscsak neki kell itt lenni, aki Afrikában már több pápalátogatást szervezett. Így ebben az értelemben is számítottak rá.

- Utolsó gondolat, amiről szeretnék kérdezni. Nagyon fontos volt, számunkra a szentatya itt léte , Veres András püspök atya is mondta, hogy tíz évre való muníciót kapott a katolikus egyház. Mit tart a legfontosabbnak bíboros atya, hogy föl tudja használni a katolikus egyházn, őszentségének itt eltöltött idejét. Azért rengeteg minden volt.

Elhangzott tanítás a Szentatyától, de a teológiai munka kongresszusát is említhetném. Ennek az ökumenikus vonatkozásai is. fontosak Aztán a tapasztalat, a művészet, a zene, az alkotások, amik ebből az alkalomból születtek,  amelyek bekerülnek majd a használatba. Aztán megtanultuk, hogy  kell együttműködni nagy célok érdekében, vagy  a családi nap, tehát sok olyan rendezvény, sok olyan találkozó a szentségimádásunk gyakorlata, amit azt hiszem, hogy érdemes lesz a következő években is folytatni. A plébániai megújulásnak a folyamata.  Ezek, azt hiszem, hogy most már a pasztorális tervezésünknek a része.

- Nagyon szépen köszönöm !

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungchester.blog.hu/api/trackback/id/tr7618466033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása